U Niškoj Banji je 14.februara održana tradicionalna manifestacija „Dani vina i meraka“, koja predstavlja takmičenje vinara i vinogradara i okuplja proizvođače iz 10 sela i naselja sa teritorije opštine Niška Banja.

Pobednici na takmičenju u kategorijama crno i belo vino i rakija učestvuju na centralnom takmičenju. U okviru centralnog takmičenja organizuje se promocija vinarstva i vinogradarstva, izložba proizvoda, degustacija vina i rakije, degustacija tradicionalnih jela sa prostora Republike Srbije, kao i prilagodjeni kulturno-umetnički program.

Na centralnom takmičenju je bio veliki broj posetilaca, kako iz Niške Banje i Niša, tako i iz okolnih mesta. Takmičenju je prisustvovao i predsednik GO Niška Banja i gradonačelnik grada Niša.

Za prvoplasirane je kasnije organizovana vinska tura, koja obuhvata učešće na takmičenju „Vinofest“ Vršac, obilazak vinogorja i vinskog naselja Gudurica, poseta vinskim podrumima i degustacija raznih vrsta vina, kao i izlet do Temišvara.

Za drugo i treće plasirane, iz sve tri kategorije, je organizovana jednodnevna tura koja obuhvata obilazak vinarije „Aleksić“ u Vranju, posetu manastiru Prohor Pčinjski, obilazak Skoplja, kao i posetu vinariji „Kamnik“.

Zahvaljujemo se opštini Niška Banja na izuzetnoj saradnji za vreme takmičenja i nadamo se da ćemo i ubuduće nastaviti saradnju kroz ovako zanimljive i tradicionalne manifestacije.