Uspešno smo pretočili našu ideju o sprečavanju vršnjačkog nasilja u projekat pod nazivom „Budi pametan, budi bezbedan“, koji ima za cilj smanjenje vršnjačkog nasilja, čiji veliki potencijal je prepoznala Kancelarija za mlade grada Niša, kao i Elektrotehnička škola Mija Stanimirović iz Niša, gde će biti sproveden projekat.

Projekat je baziran na korišćenju Android aplikacije, koja će biti kreirana za potrebe ovog projekta, čiji je naziv „Sigurno školovanje“. Pomoću ove aplikacije će omladinci moći da prijavljuju vršnjačko nasilje, a njeno preuzimanje će biti omogućeno na našoj facebook stranici i sajtu. Predviđen je prvenstveno za korišćenje u školama, gde bi đaci mogli da anonimno prijave nasilje, tako da se prijava upisuje u jedinstvenu bazu odakle će kasnije profesori (razredne starešine) moći da vide prijavljene probleme koji su vezani za njihovo odeljenje, tako da će on moći blagovremeno da reaguje na prijavu. Najbolje od svega je to što nasilnik neće moći da zna ko ga je prijavio, jer to može biti bilo ko iz njegovog okruženja, tako da će se nasilnici primiriti zato što su ovom aplikacijom uvek ugroženi, neznajući ko ih sve može prijaviti u njihovom okruženju.

Za ovaj projekat smatramo da je veoma održiv u budućnosti i očekujemo da će se mnoge škole zainteresovati za primenu ovog sistema sprečavanja nasilja. Trenutno ceo projekat predstavlja pilot projekat, gde je trenutno aplikacija namenjena samo za potrebe ovog projekta i korišćenje u školi ETŠ Mija Stanimirović u Nišu. Ali ukoliko interesovanje poraste, moguće je uključiti mnoge škole u Srbiji.

Dalji tok projekta možete pratiti i na našoj facebook stranici Mreža mladih – MANIFEST, gde ćemo stavljati fotografije, rezultate anketa, kao i fotografije izgleda Android aplikacije „Sigurno školovanje“.

 

Za više informacija i pitanja možete nam se javiti na email info@youthnetworkmanifest.rs.

Pratite nas i na našoj facebook stranici.